Over het boek Mindfulness bij kanker

Rob Brandsma, Psycholoog en Mindfulnesstrainer, Centrum voor Mindfulness Amsterdam:

“Een prachtig boek: goed en heel toegankelijk. Mooi toegepast op het thema kanker. Je voelt dat het doorleefd is.”

Frits Koster, Mindfulnesstrainer, Compassietrainer, auteur:

“Mindfulness bij kanker ademt van begin tot eind een sfeer uit van compassie, onder het door Oscar Wilde geïnspireerde motto: ‘Het is niet zozeer het perfecte, maar het imperfecte in ons dat de meeste liefde nodig heeft.”

Mindfulness bij kanker
Met de diagnose kanker treed je een nieuwe wereld binnen, met andere gebruiken, regels en een eigen taal. Vaak wordt er gesproken over ‘vechten’ en ‘overwinnen’, alsof je door moed te tonen de slag kunt winnen. In de praktijk heb je echter niet veel controle. Hoe ga je daarmee om? ‘Mindfulness bij kanker’ geeft handreikingen, tips en oefeningen. Het kan mensen met kanker helpen om te gaan met angst, pijn en machteloosheid en wellicht nieuwe inzichten bieden.
pdf-iconBekijk het omslag

Met volle aandacht, juist bij kanker
Auteurs Ida Linse en Marijke Bruining, beiden mindfulnesstrainer en ex-kankerpatiënt, hebben de rijkdom van mindfulness zelf ervaren tijdens hun ziekte en erna:

‘De oefeningen en inzichten hielpen ons met volle aandacht aanwezig te zijn in de soms bizarre cocktail van emoties en gebeurtenissen. Het bracht ons enige beschutting en stabiliteit zonder dat we het zware, het nare probeerden te vermijden.’

Wat is nú echt belangrijk?
Net als bijna alle kankerpatiënten vroegen wij ons, te midden van angst, verdriet en stress af: ‘Wat is nú echt belangrijk in mijn leven?’ Tijdens het lezen ontdek je wat ons hielp: halt houden in de chaos, eens diep ademhalen en de deur openen voor rust, voldoening, houvast.’

Meer over het boek en hoe je het kunt gebruiken
Het boek is zo ingedeeld dat het je vrij staat het op verschillende manieren te lezen. Zo kun je het van het begin tot het einde doornemen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de spreuken, citaten en oefeningen tot je nemen. Ook kun je themagericht lezen en bepaalde onderwerpen uitkiezen die jou nu bezighouden. Elk onderwerp is voorzien van achtergrondkennis, (uit onze eigen ervaring, mindfulness,  menswetenschappen en hersenonderzoek), een spreuk of gedicht en tips. En natuurlijk bevat het boek Gesproken meditaties, visualisaties en lichte bewegingsoefeningen waarmee je meteen kunt ervaren wat je gelezen hebt.

We hopen van harte dat het materiaal in dit boek bijdraagt aan de rust en zorgzaamheid die we tijdens kanker zo nodig hebben.
Opmerkingen, ideeën, vragen?

Heb je opmerkingen, ideeën of vragen? Geef ze alsjeblieft aan ons door via het contactformulier. Alvast bedankt voor de moeite!

Annelies, Zandvoort:

“Ik heb hoofdstuk 2 gelezen en vindt het heel herkenbaar en heel mooi en toegankelijk geschreven. Op jullie site geven jullie al veel weg aan oefeningen. Dat is royaal en erg fijn, want de oefeningen zijn goed voor iedereen.”

Over de auteurs
Inhoudsopgave en Hoofdstuk 2 In de war door kanker
Nieuws / Recensies
Info en bestellen
Oefeningen/tips