Over Mindfulness

Wat is Mindfulness?
Mindfulness betekent ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’, simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Uit deze woorden spreekt openheid. Door vaker je aandacht te sturen, neem je afstand van rondrollende gedachten. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker.

Waarom mindfulness bij kanker?
Kanker is ingrijpend voor iedereen, ook voor partners en naasten. Veel mensen worden overvallen door heftige emoties: angst, zorgen, somberheid, vermoeidheid, boosheid, verdriet, pijn. Vaak heb je dan behoefte om in alle rust en mildheid stil te staan bij jezelf en bij wat nu van belang is voor jou en je omgeving. Aandachtig stil staan bij wat er hier en nu in je omgaat, vraagt moed. Door mindfulness leer je effectiever om te gaan met stress rond kanker, en om – ook al klinkt dat misschien vreemd – meer te genieten van het moment. Jezelf de tijd daarvoor gunnen scherpt je helderheid en geeft je meer greep op je leven.

Bewuste keuzes tijdens en na kanker
Mindfulness helpt je systematisch stops in te bouwen. Zo sta je meer stil bij wat je ervaart en maakt daar bewuste keuzes in – in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op. Je gaat anders om met gedachtepatronen die somber en angstig maken. Zo zul je je minder geleefd voelen en kun je beter je grenzen bewaken. Het anders omgaan met stress, vermoeidheid of lichamelijke klachten gaat geleidelijk meer en meer in je systeem zitten.

“Impermanence opens us to our heart and the eternal message of compassion” (Ida Linse)

Emoties bij kanker en mindfulness
Emoties als boosheid, verwarring, wanhoop, angst of machteloosheid zijn normale reacties op een ingrijpende gebeurtenis als kanker. Soms schrik je van je emoties. Ze overspoelen je, leggen je lam – of maken je overactief, dat kan allemaal. Het beoefenen van aandachtig aanwezig zijn, in het moment, vriendelijk, met zelfcompassie en zonder oordeel, is de basis van mindfulness. Dat is een vaardigheid die je kunt leren. Oefenen doe je met alles wat op je afkomt. Je leert een gelijkmoedige, vriendelijke houding te ontwikkelen naar je eigen oordelen, irritaties of andere emoties die je werkelijkheid kleuren.

Achtergrond van mindfulness
De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft de van oorsprong boeddhistische mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd in een training. Onderzoek toont aan dat het programma blijvend positieve effecten heeft op het welzijn van mensen.

“Alle sessies waren voor mij momenten van focus en rust.”